Taca

Taca ­ – projekt Nataszy Grześkiewicz

Użyte materiały

Do projektu został użyty odpad (drewno sosnowe) z fabryki produkującej drzwi i okna drewniane Stolarski.com.pl . Są to skrawki listew (ciętych pod kątem 45 stopni) z okienic i innych elementów drzwi i ram okien, wykonywanych w ww. fabryce. Drewno jest olejowane, naturalnym olejem przeznaczonym do kontaktu z żywnością.

Charakterystyka projektu

Projektem jest taca, ze swoją standardową funkcją serwowania. Głównym elementem tacy jest jej ornament utworzony z ułożonych pociętych listew z odpadu fabryki produkującej drewniane drzwi i okna. Wzór tacy nie jest wcześniej planowany, tak jak nie jest planowana ilość odrzuconych przez zakład skrawków ani ich wymiary. Wielkość tacy zależy od ilości odpadu, dlatego wymiary nie są stałe, co jest wartością tego projektu. Całość zamyka rama tacy będąca jej podstawą (od spodu) i ścianą (od góry). We wszystkich dziedzinach naszego życia tworzymy odpad. Warto, zwłaszcza podczas produkowania nowych przedmiotów, pamiętać nie tylko o generowaniu jak najmniejszej ilości odrzutu ale sposobach na jego nowe wykorzystanie lub przetworzenie. Proces Produkt powstał z pomysłu wykorzystania odpadu z pobliskiej fabryki produkującej drewniane drzwi i okna. Ilość i rozmiary odpadu są zależne od zamówienia. Postanowiłam zaprojektować tę nieprzewidywalność: odpad w zależności od jego wymiarów jest cięty w zaplanowany sposób ­kształtów skrawków jest zawsze 12 i są wieloktornością trójkąta równoramiennego ­ dzięki czmu można je dowolnie komponować. Od ilości klocków zależy z kolei wzór (2 lub 4 osie symetrii albo jej brak) i rozmiar tacy.

Wartość

Najwięcej odrzutu powstaje w sferze gastronomicznej, gdzie masowo wyrzucana jest żywność ­ jeden z podstawowych „paliw” naszej egzystencji, dlatego produktem jest taca, którą wykorzystuje się w kuchniach w kontakcie z jedzeniem. Produkt przez swój niezaplanowany wzór ­ patern i rozmiar ­ który jest zawsze wypadkową odpadu ma na celu uświadomić, że kreatywne zastosowanie elementów przeznaczonych na straty można zamknąć w ciekawej formie i nadać im nowe życie. Tyczy się to również jedzenia.

Intencja

Projekt ma za zadanie pokazać odpad w nowym ujęciu. Z myślą o ilości odpadów dziennie produkowanych w fabrykach, zakładach, sklepach, domach czy restauracjach stworzyłam przedmiot, klasyczny w swej funkcji ale przewrotne pokazujący piękno odrzutu i pomysł na jego wykorzystanie. Zrobieniu użytku z „nieużytecznego” stanowi o wartości całego projektu.

Natasza Grześkiewicz ­ absolwentka

Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku Wydział Wzornictwa Przemysłowego,

pracuje w Rygalik Studio

http://www.studiorygalik.com/

Przeczytajcie artykuł o Nataszy Grześkiewicz 

http://culture.pl/pl/tworca/natasza­grzeskiewicz